اعتبار الگوی عوامل مؤثر بر بهره وری صنعت مرغ گوشتی
از شرکت کنندگان این مرحله از تحقیق سؤالاتی در باره اعتبار الگوی معرفی شده پرسیده شد. نتایج (جدول 10) حاکی است امتیازهای داده شده در هر یک از شاخصهای 6 گانه ارزیابی الگو و متوسط امتیاز شاخصها در مجموع در رده « خیلی زیاد » و «زیاد» بالاتر از 50 درصد بوده است. بر اساس متوسط شاخصهای 6 گانه ، 33.3 درصد در رده «متوسط» ، 7.6 درصد در رده «کم» و 1.1 درصد در رده «خیلی کم» امتیاز داده اند.
جدول (10) ارزیابی شرکت کنندگان در باره کفایت الگوی عوامل مؤثر بر بهره وری صنعت مرغ گوشتی (یافته پژوهش)
در جدول (11) سناریوی مطلوب در قالب روایتهایی از عوامل کلی و جزیی مؤثر بر ارتقای بهره وری صنعت مرغ گوشتی ارایه شده که روابط آنها در قالب الگوی شکل (26) توصیف شده است. در ادامه «قابلیت پذیرش» روایتهای مطرح شده در باره اجزای صنعت مرغ گوشتی به عنوان یکی از معیارهای «غنای روایت سناریوی مطلوب» در پرسشنامه تحقیق (پیوست19) به قضاوت شرکت کنندگان گذاشته شده است. از شرکت کنندگان خواسته شده بود تا در صورت دارا بودن قابلیت پذیرش (بله) و در صورت عدم پذیرش و یا ضرورت توضیحات اصلاحی و تکمیلی، در پاسخ ارایه نمایند. در جدول (11) نتایج حاصل از ارایه نظرات شرکت کنندگان در ستونی مجزا ارایه شده است. نتایج جدول فوق حاکی است که 100-99 درصد مشارکت کنندگان با تمامی محورها و مؤلفه های توصیف شده در سناریوی مطلوب موافق بوده اند و حداکثر 20 الی 25 درصد شرکت کنندگان توضیحات اصلاحی و تکمیلی داشتند که در ادامه بازخورد آنها در الگوی مطالعه اعمال گردید.
در مجموع بنا به نتایج جدول (10) و جدول (11) بنظر میرسد شرکت کنندگان ارتباط خوبی با توصیفهای متنی ارایه شده از «روایت سناریوی مطلوب» برقرار نموده اند اما بنا به ضعفهای پیش آمده در فضای مجازی و ضعف مشاهده پذیری الگوی ترسیم شده، امکان ارتباط مناسبی برای همه آنها برقرار نشده باشد. در واقع نتایج بدست آمده در جدول (6) می تواند معلول یکی از محدودیتهای مهم مطالعه در دسترسی به محیط مناسب برای برگزاری کارگاه های حضوری بوده باشد که طبیعتاً در فضای جلسات حضوری امکان ارایه مناسبتر الگو و ارایه توصیفهای کاملتر و تعاملی با اعضا فراهم می آمد.
در این مطالعه یکی از دلایل مهم ترسیم الگوی عوامل موثر بر پایداری بهره وری تولید مرغ گوشتی، امکان بسط سناریوهای آینده بوده که یک ویژگی برجسته در این مطالعه، اتخاذ رویکرد مشارکتی در آن و دعوت از نمایندگان مجموعه های صنفی ، دانشگاهی و دولتی برای تعمیق و گسترش چارچوب مفهومی و رسیدن به اجماع نسبتاً بیشتر در راستای ایجاد تصویر یکپارچه از عوامل مهم و مؤثر بر صنعت مرغ گوشتی و در نتیجه ایجادهمگرایی بین فعالان سطوح مختلف صنعت مرغ گوشتی، از تشکلها تا وزارت جهادکشاورزی بوده است تا با مبنا قرار گرفتن آن گامی برای اصلاح نظام برنامه ریزی صنعت مرغ گوشتی برداشته شود. در این مرحله از مطالعه ضمن توصیف پیشرانها از مشارکت کنندگان سؤال شد: در صورتی که عبارت توصیفی در باره پیشرانها و عوامل و روابط آنها را کامل می دانند کلمه «بله» و اگر توضیحات اصلاحی و تکمیلی دارند اعلام کنند تا نتایج حاصل از ارزیابی نظرات در اصلاح آنها در صورت هماهنگی با تحارب و مستندات مورد استفاده قرارگیرد. نتایج این مرحله در جدول (11) منعکس گردیده است.