جمع بندی نتایج پرسشنامه ها، مصاحبه ها و کارگاههای برگزارشده
بعد از اجرای پرسشنامه های دلفی مرحله اول و دوم و برگزاری کارگاههای اول و دوم و احصای قوتها، فرصتها، ضعفها و تهدیدات پیش روی تولید گوشت مرغ از سویه آرین، جمع بندی نتایج حاصل از بررسیها در ادامه ارایه می گردد:
بنا به یافتههای مطالعه تا کنون مهمترین قوتها، ضعفها، فرصتها، تهدیدات و نهایتاً راهبردهای پیشنهادی در سطح محصول تا سطح ملی ارائه گردیدهاند:
قوتها و فرصتها در سطح ملی:
1. تولید مرغ گوشتی از سویه مرغ آرین موجب مقاوم سازی کشور در مقابل تحریمها و بالارفتن اطمینان از تولید داخلی و امنیت غذایی شده و موجب خارج شدن کشور از مونتاژ کاری میگردد (پدافند غیرعامل)
2. فرصت ورود خطوط اجداد/ مادر/ جوجه یکروزه به بازارهای منطقهای و کسب درآمد در صورت اصلاح شرایط لاین و اصلاح مسیر بازار رسانی
3. دسترس بودن ژن خالص طیور آرین بستر اقدامات نوآورانه اصلاح نژاد طیور را در مراکز آموزشی و تحقیقاتی کشور فراهم میآورد.
4. ایجاد اعتماد به نفس و خودباوری ملی
5. خواست ابتدایی و اصرار نهادهای حاکمیتی بر حمایت از گسترش تولید گوشت مرغ از سویه آرین
قوتها و فرصتها در سطح بخش کشاورزی:
1. شکل گیری مرکز لاین ژنتیک طیور کشور -مجتمع بابلکنار
2. جلوگیری از ورود بیماریهای جدید طیور به داخل کشور
3. با وجود مراکز و ظرفیتهای پژوهشی در کشور، امکان ارتقاء ژنوتیپی و فنوتیپی نژاد آرین وجود دارد.
قوتها در سطح محصول مرغ گوشتی سویه آرین:
1. لاین آرین به عنوان یک منبع ژنتیکی تحت مالکیت کشور است که پشتیبان صنعت مرغ گوشتی میباشد.
2. امکان سازگار کردن سویه آرین با شرایط محیطی کشور وجود دارد
3. در صورت فراهم بودن الزامات مدیریت مناسب در مزرعه رشد مناسب و باکیفیت تا وزن ۲ کیلو گرم قابل دسترسی است
ضعفها و تهدیدات در سطح ملی:
1. عدم تشکیل منظم و پیگیرانه جلسات کمیته ملی آرین در سال 1399
2. ضعف در تعریف خط اعتباری ارزی و ریالی مشخص برای ارتقاء لاین در سطح دولت و مجلس
3. نوسانات تثبیت اختیارات تنظیم بازار مرغ گوشتی بین وزارت جهادکشاورزی و وزارت صمت
4. تغییر ذائقه مصرف جامعه به سمت مرغ با وزن سنگین
5. ضعف در دیپلماسی صادراتی و یافتن بازار برای کسب بازار منطقهای
ضعفها و تهدیدات در سطح بخش کشاورزی:
1. کاهش حمایت مدیریت وزارت جهادکشاورزی طی 30 سال گذشته برای استمرار لاین آرین
2. دولتی شدن کامل فرآیند احیا و گسترش آرین
3. عدم استفاده مؤثر دستگاههای ستادی وزارت جهادکشاورزی از نظر خبرگان و افراد صاحب نظر
4. ضعف نیروی انسانی متخصص و متعهد در سطح ستاد معاونت امور دام
5. کمرنگ شدن نقش بخش خصوصی برای ایفای نقش در زنجیره آرین و استفاده از ظرفیتهای موجود
6. نوسانات مدیریت لاین آرین طی سه دهه گذشته توان رقابت آن را با سویههای خارجی تضعیف نموده
7. ضعف نیروی انسانی متخصص و متعهد در مجتمع لاین آرین و خارج شدن تدریجی نیروهای متخصص و دلسوز
8. عدم پیگیری سیاست گسترش و تثبیت مصرف «مرغ سایز» در کشور
9. عدم رصد و پایش و جانمایی بازار مصرف گوشت مرغ آرین در داخل و خارج کشور
10. بدلیل فقدان مدیریت خدمات بعداز فروش؛ مدیریت لاین و اصلاح نژاد با کاهش اطلاعات مواجه شده است
11. تغییر رفتار کشتارگاهها و فروشندگان مرغ گوشتی برای جلب سود بیشتر از لاشههای با وزن بالاتر
12. رقابت منفی نمایندگان و عوامل فروش شرکتهای وارد کننده اجداد خارجی و تبلیغات منفی آنها برعلیه آرین
13. ضعف اقدامات فرهنگی و آموزشی برای پرورش دهندگان جوجههای آرین
14. تقلب در فرآیندهای تولید و فروش جوجه یکروزه جهت دریافت نهاده خوراک و سایر حمایتهای یارانهای
15. عدم شفافیت آمار تولید و بازار جوجه یکروزه آرین و مواجهه با آمار تولید روی کاغذ
16. عدم وجود اتاق فکر عملیاتی و میدانی در سطح ستاد و میدان صنعت مرغ گوشتی
17. عدم وجود یک مرکز مجری توانمند، متخصص و پاسخگو در امر تولید گوشت مرغ از سویه آرین
18. افزایش مصرف نهادهها و خوراک طیور و نیاز به ارز وارداتی نهادهها با گسترش تولید گوشت مرغ آرین
1. عملکرد نامناسب در اوزان بالای 2 کیلوگرم مرغ گوشتی آرین
2. افت لاشه و نسبت گوشت سینه به ران در مقایسه با سایر سویهها نامناسب است
3. ضریب تبدیل بالای آرین بعد از سن ۴۰ روزگی و وزن ۲ کیلو گرم در مقایسه با سایر سویهها
4. تلفات بالاتر آرین در مقایسه با سایر سویهها
1 Comments
باسلام و تشکر از برگزارکنندگان همایش اقتصاد صنعت طیور. مناسب است تا در جلسات بعدی دیگر فعالانی که متفاوت از اعضای حاضر در پنلها هستند دعوت شوند.